Winkelwagen
Kiyoh
Klanten geven ons een Beoordelingen Alle beoordelingen Deel uw ervaring
8.8

Hoe onderhoud ik hout?

Hout is een natuurproduct met een natuurlijke uitstraling en deze eigenschap maakt het hout tot een uniek product. Eigenschappen als grovere of fijnere nerven, kleurschakeringen, kleurveranderingen en vergroeiingen vinden hun oorsprong in de groei van bomen. Deze eigenschappen horen bij hout en kunnen dus niet als een defect worden beschouwd, ze geven hout een bepaalde sfeer. Om het hout te beschermen moet u het schilderen met een goede vochtregulerende verf.

De verf
Het zorgvuldig schilderen van uw tuinhuis bepaalt in grote mate de levensduur van uw tuinhuis. Gebruik daarom altijd een verf die vochtregulerend is. Ook moet de verf voldoende uv-bescherming bieden, gebruik nooit lak of blanke beits aan de buitenkant. Ook de delen waar u na montage niet meer bij kunt, zoals de binnenkant van de staanders, de infrezingen, groeven en de veren goed schilderen met impregnant. Als u namelijk het bouwwerk behandelt na plaatsing, zal de impregnant niet alle hoeken meenemen, waar wel (regen)water kan komen. (behandel de verbindingen nooit met beits, ivm pasvorm). Na de montage behandelt u de binnen- en buitenkant van het tuinhuisje met impregnant. Daarna kunt u de eerste laag verfbeits, verdund met 15% terpentine, aanbrengen, zodat het hout de verf goed opneemt. Hierna brengt u op de buitenkant nog twee lagen aan. Voor de binnenkant is 1x behandelen met impregnant in principe voldoende maar u kunt het ook nog behandelen met verfbeits. Het is van essentieel belang voor de levensduur van uw bouwwerk dat u ieder jaar het bouwwerk/schilderwerk controleert, evt. scheuren / openstaande delen opvullen en opnieuw behandelen. De levensduur van uw bouwwerk valt of staat met het onderhoud.

Deuren en ramen
Let er op dat u de ramen en deuren van de binnen- en buitenkant goed in de verfbeits zet. Zeer belangrijk zijn de opdekkanten (de kopse kanten oftewel onder- boven- en zijkanten). Zorg er altijd voor dat er nergens vocht kan binnendringen (houtwerk / kitwerk). Controleer jaarlijks het schilderwerk en het hout op scheuren/openstaande delen en vul dit met houtvuller en behandel het vervolgens. Controleer ook het kitwerk op evt. openingen waar vocht achter kan komen.

Heeft u uw tuinhuis/blokhut laten dompelen door Lugarde dan is voorbehandelen met impregnant overbodig en hoeft u het tuinhuis pas tussen 6 maanden en één jaar te schilderen ( voor locaties aan of nabij de zee kan dit al eerder nodig zijn) Voor meer informatie over onderhoud zie ook onze brochure.

Als u het tuinhuis/blokhut een volledige 3-laags behandeling heeft gegeven en mits op zorgvuldige wijze gedaan dan hoeft u voorlopig niet weer te schilderen. In de regel zullen de transparante verven van Lugarde ongeveer 2 á 3 jaar meegaan, de dekkende verven 3 á 4 jaar. De levensduur van een laag verf blijft te allen tijde afhankelijk van regio, weer en plaats in de tuin.